Сметанне печиво: рецепти
Сметанне печиво можна приготувати декількома різними способами. Класичний рецепт можна урізноманітнити додаванням меду або варення.
Класичний рецепт
У класичному варіанті використовується мінімальна кількість продуктів:
- 2 склянки пшеничного борошна;
- 1 склянка сметани;
- 150 г цукру;
- ½ Ч. л. харчової соди.
Порядок дій:
- Попередньо просіяне борошно висипають в невелику ємність, додають харчову соду.
- В іншу миску, де буде готуватися тісто, насипають цукор і викладають сметану. Обидва інгредієнти ретельно збивають за допомогою міксера.
- В отриману масу маленькими порціями додають борошняну суміш. Тісто постійно помішують віночком, щоб запобігти появі грудочок. Продовжують роботу до тих пір, поки тісто не стане густим.
- Його поділяють на половинки, кожну з них розкачують до товщини 5 мм
- З допомогою чашки або склянки з тіста видавлюють кружечки. Їх з’єднують по 2 штуки, формуючи печиво.
- Деко вистилають папером для випічки. Зверху поміщають печиво і залишають його на 5 хвилин. За цей час нагрівають духовку до +180. . . +200°C.
- Протягом 10 хвилин випікають печиво, потім його виймають з духовки, охолоджують і подають до столу з джемом, варенням, згущеним молоком, розтопленим шоколадом.
Печиво Хвилинка
У цьому способі приготування печива використовується джем, який покращує смак і підсилює аромат випічки.
Список продуктів:
- 5 склянок борошна;
- 0,3 кг маргарину;
- 0,3 л сметани;
- 200 г джему.
Для приготування страви краще використовувати густий джем, який не потече під час випікання.
Порядок дій:
- Маргарин натирають на крупній тертці і змішують зі сметаною.
- В отриману масу невеликими порціями додають просіяне борошно.
- Вимішують тісто, поки воно не стане м’яким, і ставлять на 1 год. в холодильник. Після цього його ділять на 4 частини і тонко розкочують.
- Кожний пласт розрізають на трикутники однакового розміру.
- На підставу заготовок викладають джем і згортають печиво у вигляді трубочок.
- Деко вистилають папером для випічки, на яку поміщають печиво.
- Випікають в духовій шафі, нагрітому до +180. . . +200°C.
- Через 15 хвилин трубочки виймають, охолоджують і подають до столу.
Печиво з медом
Мед не тільки змінить смак готового блюда, але і зробить його більш корисним для здоров’я.
Перелік необхідних продуктів:
- 0,6 кг борошна;
- 0,25 л сметани;
- 2 ст. л. меду;
- 0,2 кг цукрового піску;
- 150 г маргарину;
- 1 ч. л. харчової соди;
- ванілін за смаком.
Для приготування печива краще всього використовувати квітковий мед (наприклад, липовий або гречаний). Він має приємну солодкість і яскраво виражений аромат. Харчову соду можна замінити 1,5 ч. л. розпушувача.
Рецепт:
- У сотейнику розтоплюють маргарин. Цей продукт можна замінити вершковим маслом.
- У гарячу рідку масу додають мед.
- Вміст ємності ретельно перемішують до тих пір, поки мед не придбає рідку консистенцію. Додають цукровий пісок.
- Сотейник знімають з вогню, а знаходяться в ньому продукти охолоджують до температури +50. . . +60°C.
- В майбутнє тісто вводять харчову соду, ванілін і сметану. Всі інгредієнти ретельно перемішують міксером або дерев’яною лопаткою.
- В окрему миску борошно просівають і невеликими порціями додають її до решти продуктів. Тісто постійно помішують, щоб у ньому не утворювалися грудочки. Як тільки маса стане густою, її починають вимішувати руками.
- Від готового тіста відокремлюють невеликі шматочки і формують з них кульки розміром з волоський горіх.
- Деко вистилають листом пергаментного паперу. На неї поміщають заготовки з тіста, намагаючись уникати їх зіткнення один з одним.
- Розігрівають духовку до +180. . . +200°C. Печиво випікають протягом 10 хвилин.
Готове печиво з медом охолоджують і покривають шоколадною глазур’ю або посипають цукровою пудрою.